KOLIVA 2024

17.02.2024

Dňa 16.2.2024 sme v našom farskom chráme sv. Cyrila a Metoda v Nacinej Vsi posvätili “kolivu”. No viete odkiaľ sa tento pokrm vzal? Poznáte históriu a koniec koncov aj to, prečo sa každý rok na konci prvého veľkopôstného týždňa v našej cirkvi posväcuje táto maškrta?

Všetko to začalo ešte pred približne 1660 rokmi, kedy dal cisár Julián Apostata (361-363) príkaz, aby počas prvého týždňa Veľkého pôstu všetky potraviny na trhoch v Konštantinopole tajne pokropili krvou obetí obetovaných pohanským modlám. Tým chcel znevážiť a poškvrniť kresťanský pôst. Konštantínopolskému biskupovi Eudoxiovi sa však zjavil sv. Teodor a upozornil biskupa na cisárov počin. Zároveň prikázal, aby veriaci nič nekupovali z potravín na trhoch mesta. Mali jesť varenú pšenicu s medom, čo sa grécky nazýva koliva (niekde kuťa). Zásahom sv. Teodora Tirona dal Boh vedieť, akú hodnotu má pôst u kresťanov.
 
Túto udalosť si východná Cirkev pripomína vždy v prvú sobotu Veľkého pôstu, spoločne aj s pamiatkou sv. Teodora Tirona, kedy sa počas obradov posväcuje aj koliva.


Koliva je teda sladký pokrm, ktorého sladkosť ako keby predznačovala chuť večného života. Zmieša sa totiž čisté (upravené) zrno, hrozienka, sušené slivky, figy, ďatle, jadrá vlašských orechov, med, ovocný lekvár a sušené ovocie.
Cirkev požehnávaním kolivy poukazuje na cieľ a význam celopôstného odriekania (na začiatok niečo sladké, potom odriekanie a na konci nasleduje veľká odmena).


Na záver chceme poďakovať všetkým, ktorí sa podieľali na príprave tohto sladkého pokrmu, ktorý pre naše spoločenstvo veriacich najprv požehnal o. Martin, aby sme následne mohli “ochutnať” nebo.



zdroj: https://grkathe.sk/sobota-prveho-tyzdna-velkeho-postu/

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky